Zoom-lezing: Koudwatervrees? Is de vis de nieuwe stresskip?

vrijdag 16 april 2021

 
Tijd
16:00 tot 17:30 uur
Inschrijfperiode
vrijdag 19 februari 2021 t/m donderdag 15 april 2021
Locatie
Zoom-lezing
 

"Vissen zijn veel fascinerender dan zoogdieren" stelt Gert Flik, emeritus hoogleraar Organische Dierfysiologie aan de Radboud-Universiteit in Nijmegen. Tot aan zijn emeritaat in mei 2020 deed Gert Flik onderzoek aan vissen: 40 jaar lang. Het leverde hem wereldwijd faam op als de vissenman. Kunnen vissen lijden aan koudwatervrees? Is de vis de nieuwe stress-kip? Vraag het aan Gert Flik tijdens zijn zoomvoordracht op vrijdag 16 april 2021 om 16.00u.

Gert Flik is oud-Zwollenaar en oud-leerling van het Zwolse Gymnasium Celeanum. Hij studeerde in Groningen biologie en deed in Nijmegen een promotieonderzoek bij -hoe kan het ook anders- vissen.

Van vis tot mens, we zijn allemaal gewervelde dieren, dieren met een ruggengraat opgebouwd uit wervels. Kenmerkend voor alle gewervelde dieren is de aanwezigheid van een soort mal waarop tijdens de vroege ontwikkeling het zenuwstelsel en de ruggengraat worden aangelegd. Door evolutionaire ontwikkelingen gedurende miljoenen jaren, hebben onze heel verre evolutionaire voorgangers het vermogen ontwikkeld om zich aan allerhande condities en omgevingen aan te passen.

Een van de belangrijkste stappen in de evolutie der gewervelden is de overgang van water naar land die de vissen ooit realiseerden, een voorbeeld van ongelooflijk aanpassingsvermogen. Die transitie heeft gemaakt dat wij nu zijn wie we zijn.

 

In vissen vinden we ook de eerste systemen die het dier in staat stellen met kwalijke (in onze menselijke visie soms pijnlijke) prikkels om te gaan. Deze systemen zijn bij vissen in een meestal oorspronkelijker variant aanwezig dan bijvoorbeeld bij knaagdieren of mensen. Dat maakt het interessant om juist bij vissen onderzoek te doen naar deze systemen.

 

Het onderzoek aan vissen levert een bijdrage aan beter begrip over hoe deze systemen functioneren bij andere gewervelde wezens, bijvoorbeeld de mens.

Omgaan met stress, met stressoren, staat aan de basis van overleven. Dat geldt niet alleen voor de vis, maar evengoed voor de mens.

 

Maar ook op het niveau van enkel de vissen zijn er tal van fascinerende vragen. Het is overduidelijk dat vissen stress kunnen ervaren, maar kunnen ze ook pijn lijden in de menselijke zin? Houdt het vermogen van een vis om stress te reguleren ook in dat hij kan leren? En heeft een vis een geheugen?

 

De huidige inzichten in hoe vissen omgaan met allerlei prikkels uit de omgeving noopt tot diepe waardering voor de vis. Het zet ons ook aan het denken over de manier waarop wij als mensen met vissen om moeten gaan.

 

Introducé’s en leden van Sociëteit 2000 zijn ook welkom.

Aanmelden zoals gebruikelijk op de site van DGS. Als aanmelden via de website echt niet lukt, kunt u zich per mail of per telefoon aanmelden bij ondergetekende.

 

Namens de Sociëteitscommissie,

Erik Hendriksen, coördinator

e.hendriksen@debelten.net

06-51179218

 

 

logo-dgs-3-klein

Klik op ons logo om terug te keren naar de home-page