Lezing Wolven in Nederland door Rik Schoon

woensdag 23 november 2022

 
Tijd
20:00 tot 22:00 uur
Inschrijfperiode
vrijdag 23 september 2022 t/m woensdag 23 november 2022
Locatie
De Groote Sociëteit
Aantal deelnemers
maximaal 60
Aantal beschikbare plaatsen
19
 

Door corona uitgestelde lezing.

 

Onderwerp van de lezing.

Sinds enkele jaren heeft de wolf zich gevestigd in Nederland. Het is niet duidelijk hoeveel wolven er in Nederland leven, maar volgens officiële schattingen zou het op dit moment om zo’n dertig wolven gaan die hoofdzakelijk op de Veluwe leven.

Niet iedereen is even blij met de komst van de wolf. Met name veehouders zien met lede ogen aan hoe de wolf soms in één nacht meerdere schapen, runderen en zelfs paarden doodbijt en aanvreet.

Inmiddels zijn op de Veluwe al meerdere nesten met jonge wolven groot geworden. Het aantal wolven breidt gestaag uit en niemand staat er meer van te kijken wanneer berichten in de pers verschijnen over wolven die zelfs in Friesland en in Brabant opduiken om zich daar te vergrijpen aan landbouwhuisdieren.

De aanwezigheid van de wolf leidt tot nogal gepolariseerde discussies. Één deel van de bevolking is lyrisch over de aanwezigheid van de wolf; een ander deel van de bevolking maakt zich zorgen over de snelle toename van hun aantal.

Wie of wat is die wolf nu eigenlijk? Waarom wordt hij soms wel en soms niet als gewenst gezien. Hoe gaan we om met de wolf in een relatief klein land als Nederland? Hoe gevaarlijk is de wolf en wat kunnen we op de korte en ook op de langere termijn verwachten van de aanwezigheid van wolven in Nederland?

 

Rik Schoon

Rik Schoon (1962) is tweemaal afgestudeerd aan de Hogere Bosbouw en Cultuurtechnische School, aanvankelijk als hydroloog en later ook als rentmeester inclusief Bos- & Natuurbeheer. Zijn professionele loopbaan heeft zich over de hele wereld afgespeeld, van Mozambique tot Noorwegen, maar altijd “in het groen”. Geïnspireerd door prof Van Haaften (Wageningen University), heeft Rik Schoon zich verdiept in de rol van predatoren in ecologische systemen.

Rik Schoon heeft bemoeienis gehad met wolven in Spanje, Portugal, Noorwegen en sinds drie jaar ook in Nederland. Rik Schoon is mede-eigenaar van Natuurlijk! Fauna-advies, een bureau dat (semi-)overheden, instanties en landgoederen adviseert over aangelegenheden van fauna, natuurbeheer en ecologie.

• Datum en tijdstip: Woensdag 23 november 2022, 20.00u

• Locatie: Groote Zaal in DGS

• Bestemd voor: Leden, partners en introducés.

• Aanmelden: Via de site van DGS of via de link in de Nieuwsbrief

                       en als dat echt niet lukt via e.hendriksen@debelten.net

• Coördinator: Erik Hendriksen (06-51179218)

 

 

logo-dgs-3-klein

Klik op ons logo om terug te keren naar de home-page