2024 Nieuwsbrief nr 3

Geplaatst op 21-01-2024  -  Categorie: Algemeen

Brandende Kwesties

Voor het volgende vragen wij uw bijzondere aandacht (voor details klik hier):

  • Toch nog problemen met de slagboom? door Alphonse Hanlo
  • Casual Thursday met Gerard Speerstra trainer van Epke Zonderland door Ritze Schoonbeek
  • Aanmelden voor de opera's van Richard Wagner kan nog steeds!
  • Logica Nieuwsbrief door Albert Bos
  • Lezing Stolpesteine door Jaap Hagedoorn-aangedragen door Erik Hendriksen

Overzicht Activiteiten

Weekdag Datum Aanvang Activiteit Contactpersoon Kleding-voorschrift Voor wie Aanmeld wijze/link
DIRECTIE  
Vrijdag 26-jan 19:00 Laatste Vrijdag Van De Maand Maaltijd Directie DV L Website
Vrijdag 26-jan 18:00 Ledeninstallatie door de Ledencie  HP Herwig DV L Niet
Woensdag 14-feb 17:30 Vrijwilligersdiner Brian Bosch DV L Uitnodiging
Vrijdag 23-feb 19:00 Laatste Vrijdag Van De Maand Maaltijd Directie DV L Website
Donderdag 14-mrt 20:30 Casual Thursday met turncoach Gerard Speerstra Ritze Schoonbeek DNV L I Website
SOCIETEITSCOMMISSIE  
Woensdag 24-jan 20:00 Lezing: Transitie naar een circulaire economie - door Cor van Dijken Lex van Gool DNV Open Website
Maandag vanaf 29 januari elke 14 dagen tm 25 maart 10:00 Muziekcursus vijf opera's van Richard Wagner door Marcel S. Zwitser Hans Boosman DNV Open Website
Donderdag 8-feb 20:00 Lezing: De kiezer en de Grondwet - door Geert Jansen Lex van Gool DNV Open Website
Woensdag 13-mrt 20:00 Lezing: Geen dag zonder de IJssel Wim Eikelboom Gerrit Kuper DNV Open Website
Zaterdag 23-mrt 17:30 Heerendiner Lex van Gool DNV L I Website
Woensdag 27-mrt 20:00 Lezing: Nederlandse culturele invloeden in het moderne Indonesië Robert Voskuil Erik Hendriksen DNV Website
DISPUUT            
Vrijdag 2-feb 16:00 Kan de theorie van Watzlawick helpen bij het analyseren en oplossen van conflicten?  Kick Visser DNV L Website
CLUBS  
Maandag 22-jan 18:00 t/m 22:00 Biljartclub - Elke maandag Sascha Tamarinof DNV L Coördinator
Woensdag 24-jan 13:30 Damesbridge - Elke laatste woensdag van de maand Marijke Margadant en Els Storm PL Coördinator
Vrijdag 26-jan 19:30 tm 22:30 Leesclub - 1x per 2 maanden telkens de laatste vrijdag van de maand Jaap van Zaal DNV L Coördinator
Maandag 5-feb 17:30 Culinaire Cornuyten Erik Hendriksen DNV L Website
Dinsdag 6-feb 19:30 tm 22:30 Gemengde Bridge - Elke eerste en derde dinsdag van de maand Theo Kuitert DNV L PL Coördinator
Maandag 12-feb 17:30 Koken en braden Peter Hiemstra DNV L Website
Donderdag 15-feb 19:00 tm 22:30 Heeren bridge - Elke derde donderdag van de maand John Prooi DNV L Coördinator
OVERIGE ACTIVITEITEN        
Vrijdag Elke 14:00 tot 17:00 bridge en biljarten - Elke vrijdagmiddag in de maand DNV L Niet
Vrijdag Elke 17:00 Vrijdagmiddag borrel - Elke vrijdag DNV L Niet
Legenda voor wie
DV Das Verplicht
DNV Das niet Verplicht
L Lid
PL PartnerLid (=weduwe lid)
I Introducés
d/z (schoon-, enz) dochter/zoon
k (klein-, enz)kinderen

Ben je het overzicht een beetje kwijt klik dan op onderstaande link/button dan heb je de allerlaatste stand van inzicht.

Overzicht en Aanmelden Activiteiten


Activiteiten in Voorbereiding, nader nieuws komt nog

 14 Februari-Vrijwilligersdiner op uitnodiging, 23 maart-Vader/Zoon diner op inschrijving


14 maart Casual Thursday met Gerard Speerstra trainer van Epke Zonderland 

Deze avond zal Gerard Speerstra een presentatie geven. Gerard was coach van Epke Zonderland (van 6 tot 24 jaar) en heeft Epke begeleid tot een turner van wereldniveau en zelfs tot gouden Olympisch succes. Daarna is Gerard internationaal trainer/ coach geweest van diverse buitenlandse landenteams. Sinds een paar jaar is Gerard trainer van de nieuw opgerichte Turnacademie in Zwolle (gebouw Victorium) en heeft opnieuw ambities om de jonge talenten uit de regio Zwolle tot Europees, wereld en Olympisch niveau te brengen. Het wordt een zeer interessante presentie van een topsporttrainer die onder het grote publiek niet heel veel bekendheid geniet maar wel in de mondiale turnwereld en wiens talent nog steeds doorklinkt in de bijzondere successen van Epke Zonderland.

Lees meer over Gerard op https://www.victorium.nl/nieuws/roemeens-nationaal-team-trainen-in-victorium

Ritze Schoonbeek - Directeur Communicatie en Marketing

‘Ob heut sie nach Erlösung schmachten?’ Vijf opera’s van Richard Wagner

schermafbeelding-2024-01-21-223917Zonder overdrijving kan worden gesteld dat het verlangen naar verlossing het kernmotief dat vrijwel alle opera’s van Richard Wagner (1813-1883) aan elkaar verbindt. Wagners opera’s worden enerzijds bevolkt door mensen die smachten naar verlossing en anderzijds door messiaanse figuren die verlossing komen of willen komen bewerken. Vanuit dit gezichtspunt zullen in deze cursus vijf opera’s van Richard Wagner worden besproken: Der fliegende Holländer, Lohengrin, Tristan und Isolde, Die Meistersinger von Nürnberg en Parsifal.

 Tegelijk zullen aan de hand van deze opera’s Wagner muzikale verworvenheden voor het voetlicht worden gehaald. Kan Der fliegende Holländer worden beluisterd als een traditionele Duitse romantische opera in de lijn van Carl Maria von Weber, in Lohengrin beluisteren we de eerste aanzetten tot een andere opvatting over hoe een opera volgens Wagner gecomponeerd zou moeten worden en Tristan und Isolde is de eerste opera, waarin Wagners inmiddels uitgekristalliseerde ideeën volledig zijn gerealiseerd. De muzikale afstand tussen Der fliegende Holländer en Parsifal is reusachtig.

 De cursus zal worden gedoceerd op vijf maandagochtenden 29 januari, 12 en 26 februari en 11 en 25 maart 2024 van 10.00 uur tot 12.00 uur in de Grote Zaal.

 Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en promoveerde in 2012 aan de Universiteit Utrecht op een interdisciplinair onderzoek historische theologie en muziekwetenschap naar de invloed van de lutherse pneumatologie op Johann Sebastian Bach. Hij doceerde o.m. aan de University College Roosevelt (Middelburg, NL) en werkt nu als een freelance docent muziektheorie en muziekwetenschap in Marcel Zwitser Music Lectures. Website: www.marcelzwitser.nl

Meer over Wagner en de opera's lezen klik dan hier

Kosten : € 75,-- p.p. voor leden en hun partners
Niet-leden, introducees € 85,-- p.p.
Bij aanmelding gaarne betaling voor het cursusgeld op rekening nr.  NL 02 INGB 0002634019 t.n.v. E.G.J. Hendriksen

 

Van de slagboombeheerder:

img-6367

Onze slagboom werkt inmiddels uitstekend. Toch zijn er nog mensen die problemen ondervinden met de opening van de slagboom. Na uitvoerige analyse is gebleken dat dit niet aan de slagboom ligt maar aan de wijze waarop de camera wordt “aangereden”. Mocht de slagboom niet direct opengaan rij dan opnieuw aan op de camera en zorg ervoor dat de camera zicht heeft op het kenteken.

Wij wensen iedereen veel parkeerplezier!

Alphonse Hanlo, directeur accommodatie DGS

img-6366

 

Logica Nieuwsbrief door Albert Bos
Het was als nieuwbakken nieuwsbriefsamensteller de afgelopen weken een beetje zoeken naar wat mogelijk was in E-Captain en hoe alle communicatielijnen (wie doet wat) binnen de societeit lopen. Ik ben een klein beetje teruggevallen op wat iedereen gewend was maar toch ook weer niet helemaal.

  • In de nieuwsbrief staan de brandende kwesties altijd bovenaan, dat kan in principe overal vandaan komen, denk daarbij aan directie, sociëteitscommissie maar ook van clubs en individuele leden.
  • Daarna volgt de activiteitenkalender in het format zoals ook in de Groote Klok wordt gepubliceerd ofwel gegroepeerd per groep organisatoren. Staat er genoemd website dan kun je gelijk door klikken naar de betrettende website.

Uitnodiging Sociëteit 2000 aan leden DGS voor lezing op 17-04-2024 door Jaap Hagedoorn over  “Stolpersteine” 

Jaap Hagedoorn, lid van de Groote Sociëteit en als historicus opgeleid en nu werkzaam in de zorg als regiomanager, houdt op woensdag 17-04-2024 een lezing over Stolpersteine in Zwolle.

Jaap Hagedoorn is voorzitter van de Stichting Stolpersteine Zwolle.

Aanvang bijeenkomst om 18.00 uur in de Groote Zaal van de Groote Sociëteit.

De lezing door Jaap Hagedoorn begint om 18.15 uur en zal ca. een uurtje duren.

Daarna is er gelegenheid om gezamenlijk een broodje kroket te eten. Kastelein Odette Krale zal op de avond zelf de leden/gasten bevragen of ze een broodje kroket mee blijven eten.

Aanmelden via emailadres societeit 2000 te weten: g.a.loopstra@hetnet.nl

Meer lezen over de stichting stolpersteine? Klik op deze https://www.stolpersteine-zwolle.nl/

 

schermafbeelding-2024-01-21-214603


logo-dgs-groot

In deze Nieuwsbrief

In deze Nieuwsbrief

sjhak

Aan de wanden van de Groote zaal en de Heerenzaal hangen vanaf 1 maart werken van Sjoerdtje Hak. Met door haar geschilderde gezichten op de IJssel. Sjoerdtje (1945) heeft haar atelier in Herxen. Haar werken zijn in veel plaatsen in Nederland geëxposeerd geweest, maar ook in New York, Duitsland, Engeland en Rusland.

Sjoerdtje is lid van de kunstenaarsvereniging Palet in Zwolle, van de Sociëteit 2000 en van Sint Lucas in Amsterdam. Zij maakt vrij werk, maar ook in opdracht. De schilderijen ontstaan buiten. Zij maakt van wat zij wil schilderen potloodschetsen met kleur- en sfeer notities. Die werkt ze uit in haar atelier in olieverf of aquarel. Ze heeft voorkeur voor het noordelijk landschap: Nederlandse polders, rivieren en wadden. zie verder ook: https://www.sjoerdtjehak.nl/